Twaalf, een roman uit tienerperspectief

Deze post delen?

Een twaalfjarige zoon weet niet meer wie zijn ouders zijn. Ze zijn heus niet verdwenen, maar hij herkent hen niet meer: ze gedragen zich anders dan voorheen. Papa en mama praten niet met elkaar en ruziën is precies een nieuwe competitie geworden. Hij raakt verstrengeld in de ondoorgrondelijke relatie van zijn ouders, gekenmerkt door negeren en stilzwijgen. Een reis naar de zon zou ontspanning moeten brengen, maar zaait enkel meer wrok en pijn. Bovendien slaat het noodlot toe en worden ze geraakt door verlies en rouw.

Gerrit Janssens zet een tiener neer, die nadenkt en voelt . Een jongen die beslist om het er niet bij te laten. De hoofdrolspeler is een jongen met karakter, een twaalfjarige die de nagel op de kop slaat. Hoeveel zijn ouders zich fixeren op een nieuwe start in hu nieuwe huis, doorziet hij de focus op het materiële. Niemand wordt hier echt gelukkig van? Hoe meer luxe ze winnen, des te meer verdwijnt het open gesprek en het gevoel van samenzijn.

Ik vind het erg knap hoe Gerrit Janssens de blik van een twaalfjarige jongen vat in dit tastbaar verhaal, uit het leven gegrepen. De auteur tovert uit zijn pen beeldende situaties en karakters. Hij weet vooral als geen ander een mysterie te verweven in de verhaallijn. Het voorbeeld is de toenemende spanning en de bijhorend curiositeit die hij creëert, naar de naam van de hoofdrolspeler. Dit heeft mij in het verhaal getrokken, samen met de welomschreven acties van deze tiener.

Twaalf is een boek dat mij helpt, als vader. Het heeft mijn ogen geopend, het maakt me wakker voor de dingen die erom doen. In dit leven word ook ik geregeld meegesleurd in de dagelijkse routine en stress, wat zijn invloed heeft in de huiskamer. Het oogpunt van deze tiener wil geen kritiek spuien op de ouders, maar wil aandacht vestigen op hoe gedrag en de relatie van ouders zijn invloed hebben op hun eigen leven. We zijn als ouders zeker bezig met de gevoelens van onze kinderen, maar ook voor ons kan het al eens te veel worden. Die aandacht kan verzwakken, wat absoluut menselijk is.

Gerrit Jansens toont hier aan dat we gerust iets (en nog veel meer) kunnen leren van onze kinderen. Hij creëert afstand van het gedrag, het leven van de volwassenen. Hij laat ons zien welke effecten dit heeft, zonder daarbij de oordelen. Twaalf is een onmisbaar boek, voor zowel ouders als tieners.

Jonathan Jetten, maart 2021

Geef een antwoord