Ravi en de pratende kat – Karin Vijsma

Deze post delen?

Het kinderboek ‘Ravi en de Pratende kat’ sprak mij onmiddellijk aan. Het verhaal brengt mij terug naar mijn persoonlijke reizen naar Kolkata, India. Ik werkte daar als ondersteuner voor projecten voor straatkinderen.

Het verhaal brengt ons bij Ravi, een zesjarige jongen. Hij woont met zijn mama in een dorp op het platteland in Indonesië. Hij wil graag samen met zijn vriendjes voetballen. Omdat hij te klein is en onvoldoende krachten heeft, lukt het Ravi niet om de match uit te spelen.
Maar gelukkig ontmoet hij Pandoe. Wat er bijzonder is aan deze kat? Hij praat met Ravi.
Wil jij weten wat Ravi en Pandoe samen bereiken? Haal dit prachtige boek in huis en ga mee op avontuur!

Het is bijzonder knap hoe auteur Karin Vijsma – van Dobbenburgh dit verhaal over het leven in een dorp in Indonesië tastbaar maakt. Ze heeft dit verhaal met een vlotte pen op papier geplaatst, in een begrijpbare taal voor de doelgroep. Zowel de omgeving als de personages worden ingekleurd door uitvoerige beschrijvingen. De warmkleurige prenten van illustrator Marit Helwig maken het plaatje compleet. De uitgesproken rode, oranje en blauwe tinten en de gebruikte techniek in krijtstijl, brengt je in de juiste sfeer. De weetjes achteraan en de eerste woordjes Indonesisch trekken mij nog meer in het verhaal.

Het verhaal van Ravi spreekt tot de verbeelding en bevat heel veel fantasie. Ik vind het een kunst hoe de auteur belangrijke thema’s als armoede en honger aanbrengt naar deze doelgroep. Nog meer bijzonder is de wijze waarop ze dit doet. Ze vertelt het verhaal, uit het leven gegrepen en ze legt hierbij de onderliggende problemen bloot, ze maakt ze bespreekbaar. Het verhaal straalt een positieve boodschap uit: hoop voor de toekomst!

Dit kinderboek is een samen-lees-boek voor kinderen en ouders.
Maar meer nog, dit boek is uiterst geschikt voor een lezing en bespreking in de klas. Als voorleespapa neem ik het absoluut mee naar school!

Jonathan Jetten, oktober 2020

3 antwoorden op “Ravi en de pratende kat – Karin Vijsma”

      1. Karin Vijsma zegt:

        Wat tof Jonathan dat je ons prentenboek op je website hebt geplaatst! Wij doneren de opbrengst aan SOS Kinderdorpen. Succes met de lancering van je site!

Geef een antwoord